Stjernen, korset og halvmånen

Sognepræst og tidligere biskop Niels Henrik Arendt fortalte, at de tre religioner opstod i samme ørkenområde. Jødedommen og Islam er dybt prægede af den semitiske kultur og ikke tænkelige uden. Kristendommen har som den eneste formået at frigøre sig fra denne kultur. Kristendommen bruger hver kultur som udtryksform.

Muhammed er købmand og gifter sig med en rig købmandsenke. Han ser Gabriel komme til sig og får et himmelske bud bragt direkte ved englens hjælp, en lov, som menneskene kan følge.

Den kristne Gud gør sig selv kendt ved at dele menneskenes kår. Islams Gud giver sig ikke til kende, men er den fremmede, hvor kristendommens Gud er den, der gør sig kendt.

Afgørende for jødedommen er, at Gud udvælger sig et bestemt folk, i hvis historie han viser, hvem han er. Jødedommen er ikke missionerende. Kristendom og Islam derimod er missionerende og universelle. Mission er for Islam at fortælle mennesket det, som det allerede bør vide.

Jødedom og Islam har ikke noget problem med at anvende magt. Kristendommen derimod er skeptisk over for magt. Til grund for Jesu død lå en politisk dom og i Worms havde fyrsterne magten, Luther sandheden.